The Blair Witch Project

[1999, spelfilm, färg]

Tre filmstuderande ungdomar vill göra en domkumentär om legenden om Blairhäxan. Efter diverse intervjuer med lokalbefolkningen ger de sig ut i skogen för att campa och söka efter tecken på häxans aktiviteter men det blir inte alls som de väntat sig. Skrämmande stenhögar, mystiska ljud i mörkret och konflikter om kartläsningen förvandlar snart det småmysiga äventyret till en kamp på liv och död. Flickan i trion envisas med att filma hela kalaset och resultatet blir en subjektiv och skakig skräckfilm som försöker gripa tag i en med enkla (billiga) medel.

Vad man måste veta om The Blair Witch Project är att så många myter cirklade kring filmen när den kom ut. Filmskaparna försökte ge sken av att det var en sann berättelse om tre ungdomar som verkligen försvunnit i skogen men att man sedan återfunnit deras filmutrustning och spelfilmen skulle därmed bygga på autentiska inspelningar av ungdomarna. Det visade sig givetvis bara varit ett påhitt och numera är det allmänt känt att The Blair Witch Project bara är fiktion. Inte ens särskilt lyckad fiktion. Det är visserligen intressant och oväntat att använda sig av amatörskådespelare med darrande kameror och till stor del improviserad dialog men utan ryktet om att det skulle finnas någon slags sanning bakom berättelsen så faller den ganska platt. Det halvkonstiga slutet är nog höjdpunkten för mig och till och med det är ganska lamt.

Som en av de mest parodierade skräckfilmerna (tillsammans med Screem) kommer nog The Blair Witch Project att leva kvar i mångas minne men vad jag vet så har den inte gett upphov till fler skräckfilmer i samma stil. Till och med uppföljaren sägs vara mer traditionell blod och specialeffekstsskräck. Den enda film jag vet som påminner om den är den svenska filmen Det okända som jag tyckte var tio gånger mer creepy.

Film 3 av 1014.


Kommentarer
Postat av: Mama

Låter som en skakig migränfilm...

2009-02-23 @ 20:04:25
Postat av: Johanna

Ja, den verkar skakig som sagt. Låter lite sorgligt att de var tvugna att hitta på historier om den ;)

2009-02-27 @ 22:06:22
URL: http://sheltochsalt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0