36th Chamber of Shaolin

[Shao Lin san shih liu fang, 1978, spelfilm, färg]

36th Chamber of Shaolin utspelar sig under en period då grymma härskare styr över Kina. Pojken Liu och hans klasskamrater kommer genom sin lärare i kontakt med en grupp rebeller som motsätter sig de tyranniska härskarna och snart är de inblandade i en kamp på liv och död. Liu tvingas fly och tar sig till det legendariska templet i Shaolin för att lära sig Kung Fu. Det visar sig snart att han har stor potential och han avancerar snabbt genom templets grader. Hela tiden bär Liu med sig visionen om att få undervisa folket i Kung Fu så att de ska kunna försvara sig och sin egendom.

Handlingsmässigt så är den här filmen ovanligt strukturerad. Stor vikt och tankeverksamhet har lagt ner på Lius träningsperiod när han går genom de olika kamrarna för att lära sig Kung Fu och man ser även senare i filmen hur han använder sig av de olika teknikerna som han har lärt sig. Berättelsen är en typisk utvecklingshistoria där Liu går från en trotsig ungdom till en fullfjädrad hjälte. Det som drar ner filmen ganska mycket är dels den hiskligt dåliga dubbningen. Det låter ungefär som en kass parodi som några fulla datanördar skulle kunna laddat upp på youtube. Dessutom har Liu samma ansiktsutryck genom hela filmen vilket blir lite väl enformigt. Kanske är det meningen att det ska vara macho och coolt... Det är det inte. Helt och hållet vill jag ändå inte såga den här berättelsen eftersom det finns något genuint charmerande med en hjälte som steg för steg får lära sig olika tekniker istället för att hoppa fram som gubben i lådan med ett svärd och massor av testoron som enda vapen i sin kamp mot ondskan.

Värt att nämna är också att 36th Chamber of Shaolin räknas som en riktig klassiker bland kampsportsfilmerna och även om det inte riktigt är min genre så tyckte jag att den var sevärd.

Film 4 av 1014.

Kommentarer
Postat av: Johanna

Oj, den verkar häftig. Fast jag gillar inte Kung Fu filmer. De är så..hjärndöda.

2009-02-27 @ 22:02:08
URL: http://sheltochsalt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0